Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Αφιέρωμα στο ελληνικό σταντ-απ #1: Γιώργος Χατζηπαύλου

(Επιτέλους, μετά από διάφορες καθυστερήσεις, αρχίζουμε το αφιέρωμα στους έλληνες stand-up comedians με έναν από τους πιο παλιούς και συνεπείς κωμικούς, τον Γιώργο Χαυζηπαύλου.)

Info
Το 2001 ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το stand up comedy (όρθια κωμωδία). Αφορμή ήταν η παράσταση Νύχτες Κωμωδίας που είδε στο Κέντρο Λόγου και τέχνης, η οποία του κίνησε το ενδιαφέρον να ασχοληθεί επαγγελματικά με το stand up comedy και να παρουσιάσει τη δουλειά του δημόσια. Σύντομα πέρασε από οντισιόν στις Νύχτες Κωμωδίας και εντάχθηκε γρήγορα στο δυναμικό του μοναδικού έως τότε comedy club στην Αθήνα.
Το 2003 αποφάσισε μαζί με το Σίλα Σεραφείμ να συστήσουν ένα δικό τους κωμικό σχήμα κι έτσι προκύπτει μία συνεργασία 3 ετών με το House of Art. Οι παραστάσεις του διδύμου στο House of Art σημείωσαν εξαιρετική επιτυχία και το 2006 δέχθηκαν πρόταση από τον ΑΝΤ1 να συμμετείχαν στη δημιουργία ενός σκετς σόου, με τίτλο "Σκερτσάκια", στα οποία εκτός από συμμετοχή ως ηθοποιός, έχει και την επιμέλεια των κειμένων μαζί με τον Σίλα. Την επόμενη χρονιά (2008, τα "Σκερτσάκια" άλλαξαν όνομα σε "Σφηνάκια" και φιλοξενήθηκαν από την τηλεόραση του Alpha. Παράλληλα, το δίδυμο συνέχισε τις παραστάσεις σε θέατρα εντός και εκτός Αθήνας.
Το 2007 μετέφερε μαζί με τον Σίλα την παράσταση "Stand Up Comedy" στο Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας Γιώργος Κιμούλης. Ήταν η πρώτη φορά στην Ελλάδα όπου το είδος αυτό παρουσιάστηκε μόνιμα από μία θεατρική σκηνή.
Τη σεζόν 2011-2012 παρουσίασε στο θέατρο Παραμυθίας την παράσταση "Δύσκολα τα πράγματα" και τις επόμενες δύο σεζόν, μέχρι και τώρα, το "(Ακόμα πιο) Δύσκολα τα πράγματα". Η συγκεκριμένη παράσταση ήταν στις 10 καλύτερες παραστάσεις της χρονιάς στο θεατρικό απολογισμό του ΒHMAGAZINO. Είναι επίσης δημιουργός της διαδικτυακής σειράς One night stand up στο Comedylab καθώς και της τηλεοπτικής σειράς "Η μάχη των φύλων" στον Alpha, ενώ γράφει χιουμοριστικά κείμενα σε site όπως το Ποντίκι και το ιντερνετικό περιοδικό City code. 

Q&A
1. Πώς σκέφτηκες να ασχοληθείς με το stand-up; Πώς και πότε ξεκίνησες να κάνεις;
Βλέποντας το 2001 μία παράσταση στις Νύχτες Κωμωδίας ένιωσα ότι μου ταιριάζει σαν είδος τέχνης, κυρίως γιατί εμπεριέχει το κείμενο που αποτελούσε πάντα ενασχόλησή μου στον ελεύθερο χρόνο που είχα. Επιπλέον σαν είδος κωμωδίας παρέχει απόλυτη ελευθερία στον κωμικό να σκηνοθετήσει τον εαυτό του ώστε το αποτέλεσμα να εξαρτάται πάντα από τον ίδιο κι αυτό παρέχει καλλιτεχνική ελευθερία. Εκείνη την περίοδο αναζητούσα ένα χόμπι ή μια ενασχόληση σχετική με κάποια τέχνη που να συνδυάζει την αγάπη μου για την κωμωδία. Οπότε ήταν προφανής επιλογή.

2. Από πού αντλείς το υλικό σου και ποιους τρόπους χρησιμοποιείς για να γράφεις τα κείμενά σου;
Η καθημερινότητα, όσο κι αν ακούγεται πολύ γενικό, είναι τεράστια πηγή ιδεών. Με τα χρόνια βέβαια έχω εντοπίσει ότι απολαμβάνω περισσότερο να γράφω κείμενα για άντρες, γυναίκες και τη σχέση τους, για τον τρόπο που αλλάζει η εποχή και πώς αυτό επηρεάζει τη ζωή μας. Υπάρχουν πολλά κείμενα που αφορούν σε άλλα θέματα αλλά τα κρατάω για μελλοντική χρήση καθώς τα τελευταία 3 χρόνια οι παραστάσεις μου έχουν μια κεντρική ιδέα – τις σχέσεις - και όλα χτίζονται γύρω από αυτήν. Ένα κείμενο ξεκινά από μία ιδέα. Σημειώνω όσο πιο πολλά πράγματα μπορώ, αστεία ή σοβαρά κι έπειτα τα βάζω σε μια λογική σειρά. Κατόπιν το λέω δυνατά κι εκεί προκύπτουν κι άλλες σκέψεις. Προστίθενται στο κείμενο και στη συνέχεια αρχίζω να αφαιρώ όσα θεωρώ ότι δεν χρειάζονται. Στη συνέχεια είτε το ηχογραφώ είτε το βιντεοσκοπώ και δουλεύω πάνω σε μια πιο τελική μορφή του. Το επόμενο στάδιο είναι η παρουσίαση σε κοινό. Συνήθως φίλους, υπό συνθήκες παράστασης όμως. Τέλος κάνω κάποιες δοκιμαστικές παραστάσεις κι εκεί βλέπω τι λειτουργεί και τι όχι. Κρατάω τα καλά μέρη και προστίθεται στο κείμενο που θα έχω στην παράσταση στο θέατρο.

3. Από ποιους (ξένους) κωμικούς έχεις επηρεαστεί ή ποιοι σου αρέσουν; 
Όταν ξεκίνησα δεν υπήρχε το youtube και η δυνατότητα να βλέπεις ξένους επαγγελματίες του είδους. Οπότε παρακολουθούσα όλους τους κωμικούς στις Νύχτες Κωμωδίας. Έπαιζα μία φορά την εβδομάδα, αλλά πήγαινα κάθε μέρα για να βλέπω. Οπότε οι επιρροές μου αρχικά ήταν όλα τα παιδιά του comedy club. Στη συνέχεια ανακάλυψα τον Jerry Seinfeld και μου άρεσε ο τρόπος σκέψης και οργάνωσης του υλικού του αλλά εκείνος που παρότι ασχολήθηκε λίγα χρόνια με το είδος ήταν σημαντικό μέρος γνώσης για μένα είναι ο Γούντι Άλλεν. Πέραν αυτών υπάρχουν αρκετοί stand up comedians που μου αρέσουν αλλά θεωρώ πολύ χρήσιμο να μελετά κανείς και κωμικούς πέραν του stand up comedy. Διότι το είδος αυτό ενσωματώνει πολλές μορφές έκφρασης, τεχνικών και κινησιολογίας και μπορείς ή πρέπει να “διαβάζεις” τους τρόπους που έκαναν κωμωδία οι μεγάλοι Έλληνες και ξένοι κωμικοί στο θέατρο ή τον κινηματογράφο. Ακόμα και οι δραματικοί ρόλοι μπορούν να δώσουν ιδέες.

4. Ποια η γνώμη σου για την ελληνική σκηνή stand-up comedy και την εξέλιξή της;
Για αρκετά χρόνια οι Έλληνες κωμικοί του είδους ήταν λίγοι και συγκεκριμένοι. Τα τελευταία χρόνια πολλά νέα παιδιά ασχολούνται με το είδος κι αυτό σημαίνει ότι μελλοντικά, αν συνεχίσουν και δουλεύουν ώστε να βελτιώνονται συνεχώς, σίγουρα θα υπάρχει μια πολυπληθέστερη ομάδα κωμικών. Αν αυτό συνδυαστεί με ακόμα μεγαλύτερη καλή διάθεση από χώρους να φιλοξενούν τέτοιες παραστάσεις ίσως σύντομα στο μέλλον να μιλάμε για ελληνική σκηνή stand up comedy.

Video
(Τα αποσπάσματα προέρχονται από την παράσταση "Δύσκολα τα πράγματα" και υπάρχουν στο σχετικό μίνι ντοκυμαντέρ του comedylab)

Live
Την ερχόμενη Παρασκευή 31/1 και το Σάββατο 1/2 είναι οι δύο τελευταίες παραστάσεις του "(Ακόμα πιο) Δύσκολα τα πράγματα" στο θέατρο Εν Αθήναις στο Γκάζι. Μέχρι το Πάσχα, ο Γιώργος Χατζηπαύλου θα κάνει περιοδεία εκτός Αθήνας.

Links



1 σχόλιο: